Artykuł sponsorowany

Rola ziół i przypraw we współczesnej kuchni

Rola ziół i przypraw we współczesnej kuchni

Dania potrzebują przypraw i ziół, by dopełnić smak i nadać im aromatu. Współczesna kuchnia nie może się obejść bez tego typu dodatków, bowiem przyprawy jak i stworzone z nich mieszanki są w stanie zmienić każdą potrawę. Przyprawy i zioła są łatwo dostępne, dlatego powinny znajdować się w każdej kuchni. Można używać ich świadomie lub eksperymentować w celu poszukiwania określonego smaku.

Rola przypraw na talerzu

Zioła i przyprawy nadają daniom smaku i aromatu. Odpowiednio dobrane do potraw pobudzają kubki smakowe. W niektórych przypadkach pełnią także funkcje wizualne serwowanych dań. Wiele rodzajów przypraw i ziół można używać zarówno w wersji świeżej jak i suszonej. Podstawą jest pieprz i sól, które wzmacniają smak. Inne przyprawy dodawane są w zależności od dania i efektów, jakie kucharz chce uzyskać. W dzisiejszych czasach, gdy przyprawy są tanie i łatwo dostępne, nie może ich zabraknąć w żadnej kuchni. Potrawa wymaga właściwego przyprawienia. Ich brak lub nadmiar może znacznie wpłynąć na efekt końcowy.

Właściwości przypraw

Kuchnia jest miejscem eksperymentów. Doświadczeni kucharze wiedzą, czego dodawać do potraw i w jakich ilościach. Nie jest to jednak wiedza bezdyskusyjna, bowiem mieszanka określonych dodatków może zupełnie zmienić znane i sprawdzone danie. Przeważnie składają się one z 3-4 składników. Współczesna kuchnia czerpie garściami z potraw azjatyckich, w których przyprawy odgrywają dużo większą rolę niż w klasycznych daniach kuchni europejskiej. Nawet najprostsze jedzenie przy dodaniu właściwych dodatków może się wzbogacić o wyrazisty smak. Dodatkowo zioła i przyprawy pomagają zachować świeżość potraw. Specjalista ze sklepu Bella-Bis w Koziegłowach obok Częstochowy dodaje:
Poza właściwościami smakowo-zapachowymi przyprawy mogą działać także antybakteryjnie lub antyoksydacyjnie. Zawierają przeciwutleniacze, które zapobiegają utlenianiu się witaminy C.

Właściwości ziół

Zioła dodatkowo wpływają na trawienie, przemianę materii i wspomagają pracę wątroby. Są źródłem witamin i magnezu. Pozytywnie działają na wygląd skóry, pomagają zachować zdrowie i właściwą wagę. Ze względu na mnogość ziół i przypraw, trudno jest opisać wszystkie pozytywne właściwości. Najlepsze są świeże przyprawy, jednak nie każdy kucharz może sobie pozwolić na ogródek w pobliżu kuchni. Jeśli chcemy, by zakupione produkty zachowały swój naturalny kolor i wartości odżywcze, powinniśmy szukać przypraw liofilizowanych. Można je długo przechowywać i nie różnią się od świeżo zerwanych roślin.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.