Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje okapów gastronomicznych
Obiekty gastronomiczne wymagają zachowania higieny, bezpieczeństwa i komfortu pracy, na które bez wątpienia wpływa kwestia prawidłowej wentylacji. Jej zadaniem jest prowadzenie skutecznej cyrkulacji powietrza. Oznacza to pozbywanie się przykrych zapachów, pary wodnej i dostarczanie czystego, świeżego powietrza. Duże znaczenie dla prawidłowej pracy wentylacji mają okapy gastronomiczne – jakie są ich rodzaje?
Podział okapów gastronomicznych ze względu na miejsce montażu
Pierwsze rozróżnienie okapów gastronomicznych wynika z miejsca ich montażu. W tym przypadku możemy mówić o:
okapach przyściennych, kiedy ciąg montujemy przy ścianie,
okapach centralnych, kiedy ciąg umieszczamy na środku kuchni.
Podział okapów gastronomicznych ze względu na kształt okapu
Drugi podział okapów wiąże się z ich kształtem. Tutaj należy wymienić:
okapy skośne,
okapy trapezowe (z charakterystycznym ścięciem),
okapy skrzyniowe.
Podział okapów gastronomicznych ze względu na sposób działania
Ostatni podział okapów gastronomicznych dotyczy sposoby ich działania. Wyróżnić należy:
okapy wyciągowe, odpowiedzialne za wyciąganie oparów,
okapy nawiewno-wyciągowe, na które składają się: okapy kompensacyjne (strumień powietrza kompensacyjnego jest nawiewany do pomieszczenia), okapy indukcyjne (strumień powietrza indukcyjnego jest nawiewany na filtry) oraz okapy kompensacyjno-indukcyjne (strumień kompensacyjny i indukcyjny są nawiewane jednocześnie).
Jak wybrać okap gastronomiczny?
Szeroki wybór okapów gastronomicznych, oferowanych m.in. przez producenta mebli gastronomicznych Belmag, nie ułatwia podjęcia decyzji. Na co powinniśmy zwracać uwagę, wybierając okap gastronomiczny? Jest kilka istotnych kwestii:
odpowiedni rozmiar okapu, uzależniony od rodzaju urządzeń grzewczych, które mają znajdować się w obiekcie,
należyta wydajność okapu, mierzona w metrach sześciennych na godzinę. Optymalny okap gastronomiczny powinien filtrować powietrze pomieszczenia co najmniej 6 razy w ciągu godziny. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję czystego, świeżego powietrza,
głośność okapu nie przekraczająca 50 dB na średnim biegu okapu. Sprzęt nie może przeszkadzać, musi pozwalać na komfortową, wygodną pracę w trakcie gotowania,
wyposażenie dodatkowe okapu, takie jak: oświetlenie, czujniki czyszczenia, wyłączniki czasowe czy sensory zapachu. Takie funkcje zdecydowanie ułatwiają obsługę okapu.
Zwracajmy również uwagę na wygląd okapu i jego konstrukcję, umożliwiającą w miarę prosty montaż sprzętu. Tylko wtedy będziemy zadowoleni z naszego wyboru.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana