Artykuł sponsorowany

Rodzaje okapów gastronomicznych

Rodzaje okapów gastronomicznych

Obiekty gastronomiczne wymagają zachowania higieny, bezpieczeństwa i komfortu pracy, na które bez wątpienia wpływa kwestia prawidłowej wentylacji. Jej zadaniem jest prowadzenie skutecznej cyrkulacji powietrza. Oznacza to pozbywanie się przykrych zapachów, pary wodnej i dostarczanie czystego, świeżego powietrza. Duże znaczenie dla prawidłowej pracy wentylacji mają okapy gastronomiczne – jakie są ich rodzaje?

Podział okapów gastronomicznych ze względu na miejsce montażu

Pierwsze rozróżnienie okapów gastronomicznych wynika z miejsca ich montażu. W tym przypadku możemy mówić o:

  • okapach przyściennych, kiedy ciąg montujemy przy ścianie,

  • okapach centralnych, kiedy ciąg umieszczamy na środku kuchni.

Podział okapów gastronomicznych ze względu na kształt okapu

Drugi podział okapów wiąże się z ich kształtem. Tutaj należy wymienić:

  • okapy skośne,

  • okapy trapezowe (z charakterystycznym ścięciem),

  • okapy skrzyniowe.

Podział okapów gastronomicznych ze względu na sposób działania

Ostatni podział okapów gastronomicznych dotyczy sposoby ich działania. Wyróżnić należy:

  • okapy wyciągowe, odpowiedzialne za wyciąganie oparów,

  • okapy nawiewno-wyciągowe, na które składają się: okapy kompensacyjne (strumień powietrza kompensacyjnego jest nawiewany do pomieszczenia), okapy indukcyjne (strumień powietrza indukcyjnego jest nawiewany na filtry) oraz okapy kompensacyjno-indukcyjne (strumień kompensacyjny i indukcyjny są nawiewane jednocześnie).

Jak wybrać okap gastronomiczny?

Szeroki wybór okapów gastronomicznych, oferowanych m.in. przez producenta mebli gastronomicznych Belmag, nie ułatwia podjęcia decyzji. Na co powinniśmy zwracać uwagę, wybierając okap gastronomiczny? Jest kilka istotnych kwestii:

  • odpowiedni rozmiar okapu, uzależniony od rodzaju urządzeń grzewczych, które mają znajdować się w obiekcie,

  • należyta wydajność okapu, mierzona w metrach sześciennych na godzinę. Optymalny okap gastronomiczny powinien filtrować powietrze pomieszczenia co najmniej 6 razy w ciągu godziny. Tylko wtedy będziemy mieć gwarancję czystego, świeżego powietrza,

  • głośność okapu nie przekraczająca 50 dB na średnim biegu okapu. Sprzęt nie może przeszkadzać, musi pozwalać na komfortową, wygodną pracę w trakcie gotowania,

  • wyposażenie dodatkowe okapu, takie jak: oświetlenie, czujniki czyszczenia, wyłączniki czasowe czy sensory zapachu. Takie funkcje zdecydowanie ułatwiają obsługę okapu.

Zwracajmy również uwagę na wygląd okapu i jego konstrukcję, umożliwiającą w miarę prosty montaż sprzętu. Tylko wtedy będziemy zadowoleni z naszego wyboru.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.