Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Popularne dania chińskie. Co warto zjeść?
Polacy chętnie sięgają po potrawy kuchni chińskiej. Sekret jej popularności tkwi w bogactwie smaków i aromatów. Ponadto dania chińskie są bardzo pożywne i zdrowe. W naszym artykule podpowiadamy, na jakich składnikach głównie opiera się tradycyjna kuchnia chińska i które potrawy są najczęściej zamawiane w restauracjach serwujących chińskie przysmaki.
Bogactwo i różnorodność kuchni z Chin
Chiny są krajem ogromnym i zróżnicowanym. Każdy region w ciągu wielowiekowej tradycji wytworzył własne kombinacje smaków i typowe dla siebie potrawy. Trzeba mieć świadomość, że dokonujemy uproszczenia, gdy określamy dania z Państwa Środka po prostu „kuchnią chińską”. Mimo zróżnicowania można wskazać pewne cechy wspólne, zwłaszcza w doborze składników i metodzie przygotowywania posiłków. Podstawą kuchni chińskiej jest ryż, najczęściej smażony i podawany ze smażonymi, posiekanymi warzywami oraz mięsem.
Dania przygotowywane są w wokach – smażone na oleju i nieustannie mieszanie. Czas obróbki produktów jest bardzo krótki, dzięki czemu zachowują one bogactwo smaku i sprężystą konsystencję. Chińczycy chętnie jadają ryby i owoce morza. Chińskie zupy przypominają polski rosół, ale – w przeciwieństwie do naszego tradycyjnego dania – oprócz makaronu mają w sobie mnóstwo dodatków takich jak kawałki mięsa, jajko czy podsmażane warzywa.
Potrawy kuchni chińskiej wyróżnia niezwykła harmonia smaków. Smak słodki, pikantny, gorzki, kwaśny i słony są tak równoważone w daniach, aby podczas ich jedzenia można było odczuwać azjatycki smak umami. A zbilansowaną w ten sposób kombinację uzyskuje się dzięki składnikom takim jak na przykład grzyby mun, sos sojowy i ostrygowy oraz sezam – wyjaśnia nasz rozmówca z restauracji Lee's Chinese w Gdańsku.
Dużą rolę odgrywają tutaj również przyprawy i zioła, a wśród nich pieprz, cynamon, anyż, imbir oraz koper włoski. W kuchni rodem z Chin rzadko spotkamy nabiał, ale warto docenić tak zwany ser z soi, czyli tofu.
Popularne dania kuchni chińskiej
Największym uznaniem wśród chińskich potraw cieszą się dania z kurczaka takie jak na przykład kurczak gong bao czy kurczak w sosie słodko-kwaśnym lub makaron po szanghajsku. Popularne są także potrawy z kaczki. I tutaj na uwagę z pewnością zasługuje słynna kaczka po pekińsku, kaczka z gorącego półmiska oraz zupa z kaczki. Smakosze powinni spróbować wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym lub wołowiny w sosie karmelowym albo z czarnego pieprzu. Można też posmakować ryby hot pot na ostro lub krewetek w orientalnej odsłonie. Do chińskich przysmaków należą również pierożki wan tan gotowane na parze lub smażone na chrupko. Pomimo że wiele dań powstaje z wykorzystaniem mięsa, kuchnia chińska bogata jest w warzywa. Dlatego z menu w chińskiej restauracji będą zadowoleni także wegetarianie. Szczególnie jeśli skuszą się na bakłażana po syczuańsku albo tofu z warzywami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana