Artykuł sponsorowany

Popularne dania chińskie. Co warto zjeść?

Popularne dania chińskie. Co warto zjeść?

Polacy chętnie sięgają po potrawy kuchni chińskiej. Sekret jej popularności tkwi w bogactwie smaków i aromatów. Ponadto dania chińskie są bardzo pożywne i zdrowe. W naszym artykule podpowiadamy, na jakich składnikach głównie opiera się tradycyjna kuchnia chińska i które potrawy są najczęściej zamawiane w restauracjach serwujących chińskie przysmaki.

Bogactwo i różnorodność kuchni z Chin

Chiny są krajem ogromnym i zróżnicowanym. Każdy region w ciągu wielowiekowej tradycji wytworzył własne kombinacje smaków i typowe dla siebie potrawy. Trzeba mieć świadomość, że dokonujemy uproszczenia, gdy określamy dania z Państwa Środka po prostu „kuchnią chińską”. Mimo zróżnicowania można wskazać pewne cechy wspólne, zwłaszcza w doborze składników i metodzie przygotowywania posiłków. Podstawą kuchni chińskiej jest ryż, najczęściej smażony i podawany ze smażonymi, posiekanymi warzywami oraz mięsem.

Dania przygotowywane są w wokach – smażone na oleju i nieustannie mieszanie. Czas obróbki produktów jest bardzo krótki, dzięki czemu zachowują one bogactwo smaku i sprężystą konsystencję. Chińczycy chętnie jadają ryby i owoce morza. Chińskie zupy przypominają polski rosół, ale – w przeciwieństwie do naszego tradycyjnego dania – oprócz makaronu mają w sobie mnóstwo dodatków takich jak kawałki mięsa, jajko czy podsmażane warzywa.

Potrawy kuchni chińskiej wyróżnia niezwykła harmonia smaków. Smak słodki, pikantny, gorzki, kwaśny i słony są tak równoważone w daniach, aby podczas ich jedzenia można było odczuwać azjatycki smak umami. A zbilansowaną w ten sposób kombinację uzyskuje się dzięki składnikom takim jak na przykład grzyby mun, sos sojowy i ostrygowy oraz sezam – wyjaśnia nasz rozmówca z restauracji Lee's Chinese w Gdańsku.

Dużą rolę odgrywają tutaj również przyprawy i zioła, a wśród nich pieprz, cynamon, anyż, imbir oraz koper włoski. W kuchni rodem z Chin rzadko spotkamy nabiał, ale warto docenić tak zwany ser z soi, czyli tofu.

Popularne dania kuchni chińskiej

Największym uznaniem wśród chińskich potraw cieszą się dania z kurczaka takie jak na przykład kurczak gong bao czy kurczak w sosie słodko-kwaśnym lub makaron po szanghajsku. Popularne są także potrawy z kaczki. I tutaj na uwagę z pewnością zasługuje słynna kaczka po pekińsku, kaczka z gorącego półmiska oraz zupa z kaczki. Smakosze powinni spróbować wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym lub wołowiny w sosie karmelowym albo z czarnego pieprzu. Można też posmakować ryby hot pot na ostro lub krewetek w orientalnej odsłonie. Do chińskich przysmaków należą również pierożki wan tan gotowane na parze lub smażone na chrupko. Pomimo że wiele dań powstaje z wykorzystaniem mięsa, kuchnia chińska bogata jest w warzywa. Dlatego z menu w chińskiej restauracji będą zadowoleni także wegetarianie. Szczególnie jeśli skuszą się na bakłażana po syczuańsku albo tofu z warzywami.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.