Artykuł sponsorowany

Podstawowe zasady żywienia cukrzyków

Podstawowe zasady żywienia cukrzyków

Życie z diagnozą cukrzycy na pierwszy rzut oka może wydawać się wyjątkowo trudne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Osoby cierpiące na cukrzycę mogą prowadzić pełne, szczęśliwe życie, o ile dostosują się do pewnych zasad żywienia i stylu życia. Właśnie dlatego warto poznać podstawowe zasady diety cukrzycowej, które pomogą utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Dieta cukrzycowa - co powinna wykluczać?

Dieta cukrzycowa stanowi podstawę leczenia tej choroby. Jej głównym celem jest utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a także wspieranie procesów metabolicznych, tak aby organizm funkcjonował w sposób jak najbardziej zbliżony do normalności. Aby to osiągnąć, warto przede wszystkim ograniczyć spożycie produktów będących źródłem szybkowchłanialnych węglowodanów - to one najbardziej wpływają na gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi.

Do produktów bogatych w szybko przyswajalne węglowodany należą m.in. białe pieczywo, słodycze, napoje gazowane czy alkohol. Warto również zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłków - smażenie czy inne metody termiczne mogą wpływać na zmiany wartości indeksu glikemicznego produktów, dlatego też osoby z cukrzycą powinny być świadome tego, jak poddawane są obróbce produkty, których spożywają. Dieta cukrzycowa powinna także unikać tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych. Dlatego też warto ograniczyć spożycie tłustych mięs, wędlin, tłustych serów oraz przetworów mlecznych.

Czego nie może zabraknąć w diecie cukrzyków?

Jak zapewnia diabetolog z Warszawy-Pragi Południe, mimo pewnych ograniczeń dieta osób chorych na cukrzycę bynajmniej nie musi być uboga ani niesmaczna. Wręcz przeciwnie - istnieje wiele produktów, które nie tylko są zdrowe dla cukrzyków, ale i doskonale smakują! Bardzo ważnym elementem diety cukrzycowej są błonnik pokarmowy oraz kompleksowe węglowodany. Błonnik pomoże utrzymać prawidłową pracę układu pokarmowego, a także spowolni wchłanianie glukozy do krwi. Wysokobłonnikowe produkty to m.in. pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony czy brązowy ryż.

W diecie cukrzyków nie może także zabraknąć zdrowych tłuszczów - zwłaszcza tych nienasyconych, takich jak te zawarte w olejach roślinnych (np. lnianym, rzepakowym czy oliwie z oliwek), orzechach, pestkach i nasionach oraz rybach (zwłaszcza tłustych, np. łososiu). Dzięki tym składnikom dieta będzie bogata w niezbędne kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.