Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Podstawowe zasady żywienia cukrzyków
Życie z diagnozą cukrzycy na pierwszy rzut oka może wydawać się wyjątkowo trudne i skomplikowane. Nic bardziej mylnego! Osoby cierpiące na cukrzycę mogą prowadzić pełne, szczęśliwe życie, o ile dostosują się do pewnych zasad żywienia i stylu życia. Właśnie dlatego warto poznać podstawowe zasady diety cukrzycowej, które pomogą utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Dieta cukrzycowa - co powinna wykluczać?
Dieta cukrzycowa stanowi podstawę leczenia tej choroby. Jej głównym celem jest utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, a także wspieranie procesów metabolicznych, tak aby organizm funkcjonował w sposób jak najbardziej zbliżony do normalności. Aby to osiągnąć, warto przede wszystkim ograniczyć spożycie produktów będących źródłem szybkowchłanialnych węglowodanów - to one najbardziej wpływają na gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi.
Do produktów bogatych w szybko przyswajalne węglowodany należą m.in. białe pieczywo, słodycze, napoje gazowane czy alkohol. Warto również zwrócić uwagę na sposób przygotowania posiłków - smażenie czy inne metody termiczne mogą wpływać na zmiany wartości indeksu glikemicznego produktów, dlatego też osoby z cukrzycą powinny być świadome tego, jak poddawane są obróbce produkty, których spożywają. Dieta cukrzycowa powinna także unikać tłuszczów nasyconych, które mogą prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób serca i naczyń krwionośnych. Dlatego też warto ograniczyć spożycie tłustych mięs, wędlin, tłustych serów oraz przetworów mlecznych.
Czego nie może zabraknąć w diecie cukrzyków?
Jak zapewnia diabetolog z Warszawy-Pragi Południe, mimo pewnych ograniczeń dieta osób chorych na cukrzycę bynajmniej nie musi być uboga ani niesmaczna. Wręcz przeciwnie - istnieje wiele produktów, które nie tylko są zdrowe dla cukrzyków, ale i doskonale smakują! Bardzo ważnym elementem diety cukrzycowej są błonnik pokarmowy oraz kompleksowe węglowodany. Błonnik pomoże utrzymać prawidłową pracę układu pokarmowego, a także spowolni wchłanianie glukozy do krwi. Wysokobłonnikowe produkty to m.in. pełnoziarniste pieczywo, kasze, makarony czy brązowy ryż.
W diecie cukrzyków nie może także zabraknąć zdrowych tłuszczów - zwłaszcza tych nienasyconych, takich jak te zawarte w olejach roślinnych (np. lnianym, rzepakowym czy oliwie z oliwek), orzechach, pestkach i nasionach oraz rybach (zwłaszcza tłustych, np. łososiu). Dzięki tym składnikom dieta będzie bogata w niezbędne kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na pracę serca i układu krążenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana