Artykuł sponsorowany

Nie chodzi tylko o kilogramy, czyli dlaczego warto pilnować swojej diety

Nie chodzi tylko o kilogramy, czyli dlaczego warto pilnować swojej diety

Często jednym z powodów, dla którego przyszłe mamy pilnują swojej diety w ciąży, jest utrzymanie szczupłej sylwetki. Jednak to nie powinno determinować przestrzegania zasad zdrowego żywienia. Prawidłowe odżywianie w ciąży ma ogromny wpływ na rozwój płodu, dlatego należy pilnować swojej diety. Jakie skutki mogą pojawić się w wyniku spożywania niezdrowych produktów? Szczegółowe informacje znajdziesz w niniejszym artykule!

Dlaczego warto zdrowo odżywiać się w trakcie ciąży?

To, w jaki sposób matka odżywia się w ciąży, ma wpływ już początkowej fazie życia małego człowieka na zdrowie i jakość życia w przyszłości. Właśnie w tym czasie organizm jest bardzo wrażliwy na niedobór czy nadmiar składników odżywczych. Wg portalu Feminaria.pl zdrowe odżywianie w ciąży oraz okres karmienia piersią wpływa m.in. na prawidłowy wzrost i rozwój układu ruchu, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejsza się ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych głównie związanych z układem krążenia. Nieprawidłowe odżywianie się w ciąży może prowadzić do alergii, cukrzycy, nadwagi i otyłości dziecka nie tylko w dzieciństwie, ale również w dorosłym życiu.

Błędy dietetyczne kobiet ciężarnych – konsekwencje

Niektóre przyszłe mamy stosują nieprawidłową dietę, głównie z powodu braku wiedzy na temat prawidłowego żywienia, utartych nawyków żywieniowych czy chęci zatrzymania szczupłej sylwetki w trakcie i po ciąży. Jednak kobiety ciężarne aktywne zawodowo borykają się z brakiem czasu, co wiąże się z nieregularnym spożywaniem posiłków. Korzystają one z szybkich i prostych w przygotowaniu dań, lub sięgają po wysokokaloryczne przekąski typu fast food, lub słodycze.

Taki sposób odżywiania się w ciąży niesie ze sobą nieprzyjemne konsekwencje zarówno dla zdrowia dziecka, jak i matki. Jest to jedna z przyczyn pojawienia się cukrzycy ciążowej. Glukoza jest jednym z węglowodanów czerpanych z pożywienia, który stanowi źródło energii. Następnie produkowany jest hormon (insulina), umożliwiający przenikanie glukozy z krwi do komórek. U kobiety ciężarnej może dojść do spadku wydzielania insuliny i wzrostu poziomu glukozy – wtedy rozwija się cukrzyca ciążowa. W takiej sytuacji organizm kobiety ciężarnej zaczyna czerpać energię z tłuszczów i białek, które po przemianie energetycznej przekształcają się w szkodliwe ketony zaburzające pracę wielu narządów. Duże wahania poziomu cukru we krwi są bardzo niebezpieczne dla matki i dziecka.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.