Artykuł sponsorowany

Klasyczne włoskie desery - jakich słodkości warto spróbować w restauracji?

Klasyczne włoskie desery - jakich słodkości warto spróbować w restauracji?

Włochy kojarzą się między innymi z wyjątkowo smacznym jedzeniem. Pizza, makarony i sery pochodzące z Italii to produkty znane i lubiane na całym świecie. W tym wszystkim warto pamiętać też o przepysznych włoskich deserach. Słodkości stanowią idealne zwieńczenie obfitego obiadu w italskim stylu. Jakie są najbardziej znane włoskie desery? Jakie dania warto zamówić we włoskiej restauracji po wytrawnym obiedzie?

Pobudzający deser kawowy

Desery i kawa to idealne połączenie znane nie tylko Włochom. To właśnie z Półwyspu Apenińskiego pochodzą najlepsze kawiarniane tradycje. Każdy słyszał o napojach takich jak espresso, caffe latte czy latte macchiato – wywodzą się właśnie z włoskiego zwyczaju picia kawy. Nic dziwnego, że Włosi dodali zaparzony z wypalanych przez nich ziaren napój również do deseru. W ten sposób powstało słynne na całym świecie tiramisu. Ten popularny deser charakteryzuje się doskonale zbalansowanym smakiem. Jego nazwa oznacza „ocknąć się”, co wskazuje na jego pobudzające właściwości.

Ciasto składa się z nasączonego kawą i likierem Amaretto biszkoptu, kremu przyrządzonego z mascarpone, jajek, śmietany i cukru oraz dekoracji z gorzkiego kakao. Przygotowane w ten sposób tiramisu musi zostać mocno schłodzone. Warto spróbować tego deseru w restauracji Fabryka Pizzy, gdzie podawany jest na zimno i najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy. Tiramisu przygotowane z oryginalnych włoskich składników pozwala za pośrednictwem kubków smakowych przenieść się na słoneczne południe Europy i rozkoszować krótką chwilą dla siebie.

Delikatna śmietankowa galaretka

Kolejnym popularnym włoskim deserem jest specjał pochodzący z północy Włoch. Przygotowywana na bazie gotowanej śmietanki panna cotta przypomina w wyglądzie galaretkę z mleka. Deser ten składa się właśnie z delikatnej śmietanki, mleka, cukru i żelatyny. Aby nadać galaretce bardziej wyrazisty smak, można dodać wanilię, skórkę cytrusową lub mus owocowy. Nie do końca wiadomo, jaka jest historia panna cotty. Jedna z legend mówi o kucharzu z Piemontu, który zostawił gotującą się z cukrem śmietankę na ogniu i przez przypadek odkrył przepis na ten wyjątkowy deser.

Panna cotta najlepiej smakuje w połączeniu z musem malinowym. Podobnie jak w przypadku tiramisu, również tutaj najważniejsze są świeże, naturalne składniki wysokiej jakości. To dzięki nim włoskie desery zyskują harmonijny i delikatny smak. Ze względu na trudną dostępność oryginalnych produktów prosto z Włoch, na dania kuchni Półwyspu Apenińskiego warto wybrać się do restauracji. 

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.