Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak restauracje zaopatrują się w świeże warzywa i owoce?
Świeże warzywa i owoce dla restauracji to absolutna konieczność. To właśnie od nich w dużej mierze zależy smak serwowanych dań, a co za tym idzie – opinia o całym lokalu. Nietrudno się jednak domyślić, że ilość warzyw i owoców potrzebnych do gotowania w restauracji jest naprawdę duża. Skąd więc je brać? Dowiedz się, jak restauracje zaopatrują się w świeże warzywa i owoce.
Świeże warzywa i owoce dla restauracji
Rosnąca świadomość konsumentów w kwestii żywienia i stale nasilający się trend bycia fit, wpływają na ich wybory żywieniowe. Coraz więcej osób szuka w restauracjach dań wegetariańskich, wegańskich oraz zdrowych, lekkich deserów opartych na świeżych owocach. Dużą popularnością cieszą się też owocowo-warzywne smoothie. Można powiedzieć, że zapotrzebowanie na świeże warzywa i owoce w restauracjach, zwłaszcza podążających za trendami, stale rośnie. Co więcej, ich jakość musi być naprawdę wysoka, bo wiele dań opiera się właśnie na nich. Gdzie w takim razie kupować świeże warzywa dla restauracji? Możliwości jest kilka.
Skąd brać świeże warzywa i owoce dla restauracji?
Restauracje różnią się między sobą wielkością, ilością przyjmowanych gości, a także menu. Mniejsze lokale niekiedy zaopatrują się w świeże warzywa i owoce na lokalnych targach lub supermarketach. Dla większych takie działanie jest nieopłacalne, zarówno finansowo, jak i czasowo. Zdecydowanie najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest współpraca z hurtownią warzyw i owoców, np. z firmą Golden Fruits. Powodów jest kilka:
hurtownie sprzedają w cenach hurtowych, a te są niższe od detalicznych;
oferują dowóz owoców i warzyw – można się umówić na dostawy w konkretne dni i godziny, a to ogromna wygoda; nie trzeba wysyłać pracowników kuchni na zakupy, co oznacza lepsze wykorzystanie ich czasu;
mają bardzo szeroką ofertę – obejmuje ona nie tylko owoce i warzywa, ale także grzyby, zioła, kiełki, liście, kiszonki, warzywa przetworzone, szatkowane, oleje, miody, nabiał, kasze, makarony, jajka oraz gotowe surówki;
dobre hurtownie sprzedają owoce i warzywa mające gwarancję jakości HACCP.
Warto podkreślić jeszcze jeden atut zaopatrywania się restauracji w hurtowniach owoców i warzyw. Otrzymują one towar bezpośrednio od producenta, lokalnego dostawcy lub importera. Oznacza to, że są pierwszym odbiorcą i w związku z tym dysponują najświeższymi produktami. Mają też magazyny doskonale przystosowane do odpowiedniego przechowywania owoców i warzyw. Właśnie z tych powodów wiele restauracji zaopatruje się w dobrych hurtowniach.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana