Artykuł sponsorowany

Jak restauracje zaopatrują się w świeże warzywa i owoce?

Jak restauracje zaopatrują się w świeże warzywa i owoce?

Świeże warzywa i owoce dla restauracji to absolutna konieczność. To właśnie od nich w dużej mierze zależy smak serwowanych dań, a co za tym idzie – opinia o całym lokalu. Nietrudno się jednak domyślić, że ilość warzyw i owoców potrzebnych do gotowania w restauracji jest naprawdę duża. Skąd więc je brać? Dowiedz się, jak restauracje zaopatrują się w świeże warzywa i owoce.

Świeże warzywa i owoce dla restauracji

Rosnąca świadomość konsumentów w kwestii żywienia i stale nasilający się trend bycia fit, wpływają na ich wybory żywieniowe. Coraz więcej osób szuka w restauracjach dań wegetariańskich, wegańskich oraz zdrowych, lekkich deserów opartych na świeżych owocach. Dużą popularnością cieszą się też owocowo-warzywne smoothie. Można powiedzieć, że zapotrzebowanie na świeże warzywa i owoce w restauracjach, zwłaszcza podążających za trendami, stale rośnie. Co więcej, ich jakość musi być naprawdę wysoka, bo wiele dań opiera się właśnie na nich. Gdzie w takim razie kupować świeże warzywa dla restauracji? Możliwości jest kilka.

Skąd brać świeże warzywa i owoce dla restauracji?

Restauracje różnią się między sobą wielkością, ilością przyjmowanych gości, a także menu. Mniejsze lokale niekiedy zaopatrują się w świeże warzywa i owoce na lokalnych targach lub supermarketach. Dla większych takie działanie jest nieopłacalne, zarówno finansowo, jak i czasowo. Zdecydowanie najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest współpraca z hurtownią warzyw i owoców, np. z firmą Golden Fruits. Powodów jest kilka:

  • hurtownie sprzedają w cenach hurtowych, a te są niższe od detalicznych;

  • oferują dowóz owoców i warzyw – można się umówić na dostawy w konkretne dni i godziny, a to ogromna wygoda; nie trzeba wysyłać pracowników kuchni na zakupy, co oznacza lepsze wykorzystanie ich czasu;

  • mają bardzo szeroką ofertę – obejmuje ona nie tylko owoce i warzywa, ale także grzyby, zioła, kiełki, liście, kiszonki, warzywa przetworzone, szatkowane, oleje, miody, nabiał, kasze, makarony, jajka oraz gotowe surówki;

  • dobre hurtownie sprzedają owoce i warzywa mające gwarancję jakości HACCP.

Warto podkreślić jeszcze jeden atut zaopatrywania się restauracji w hurtowniach owoców i warzyw. Otrzymują one towar bezpośrednio od producenta, lokalnego dostawcy lub importera. Oznacza to, że są pierwszym odbiorcą i w związku z tym dysponują najświeższymi produktami. Mają też magazyny doskonale przystosowane do odpowiedniego przechowywania owoców i warzyw. Właśnie z tych powodów wiele restauracji zaopatruje się w dobrych hurtowniach.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.