Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Impreza firmowa a alkohol
Imprezy firmowe to najlepszy sposób na budowanie przyjacielskich relacji między pracownikami. Wspierają integrację, relaksują i pozwalają oderwać się od codziennych obowiązków zawodowych. Jednak organizacja udanej imprezy firmowej jest niemałym wyzwaniem. Oprócz miejsca, lokalu i menu ważny jest także odpowiednio dobrany alkohol. Sprawdź, jakie trunki wypada serwować na imprezach firmowych.
Imprezy firmowe – z alkoholem czy bez?
Osoby odpowiedzialne za organizację imprez firmowych często zastanawiają się czy powinien pojawiać się na nich alkohol. Zależy to głównie od charakteru imprezy oraz miejsca, w którym planujemy zorganizować spotkanie. Na pewno, jeśli ma odbyć się ono na terenie zakładu pracy, wówczas nie powinny znaleźć się tam żadne napoje wyskokowe.
Przeczytaj również: Dlaczego dajemy alkohol w prezencie?
Jednak najczęściej imprezy firmowe organizowane są poza miejscem pracy. Dzięki temu pracownicy mogą poczuć się dużo swobodniej. Takie wyjścia mają również zazwyczaj mniej formalny charakter, dlatego przebiegają w swobodnej, przyjacielskiej atmosferze. Sprzyja to zarówno integracji pracowników, jak i budowaniu więzi z firmą czy marką. W takich okolicznościach zwykle serwowany jest także alkohol.
Przeczytaj również: Dlaczego warto zorganizować imprezę integracyjną w hotelu?
Jaki alkohol wybrać na imprezę firmową?
Rodzaj serwowanego na imprezie alkoholu najczęściej uzależniony jest od miejsca spotkania, charakteru imprezy oraz pory jego podawania. Jeśli spotkanie odbywa się np. w barze, pubie czy lokalu rozrywkowym, najczęściej wybieranym trunkiem jest oczywiście piwo. Oprócz tego w takich miejscach często serwowane są drinki, wino lub mocniejsze trunki. W takich sytuacjach najczęściej sami uczestnicy spotkania decydują o rodzaju zamawianego alkoholu.
Przeczytaj również: Kilka elementów udanego eventu promocyjnego firmy
Jeśli impreza firmowa ma charakter bankietu, kolacji czy półformalnego spotkania, wówczas należy zadbać o więcej szczegółów. Do tego typu imprez najlepiej sprawdzają się profesjonalne punkty, które pomagają przy jej organizacji, jak np. Astoria Centrum Bankietowe. W takich okolicznościach najczęściej przed głównym posiłkiem podawany jest aperitif. Będą to lekkie trunki, które mają tylko pobudzić apetyt oraz rozluźnić atmosferę, np. po szkoleniu czy konferencji.
Na imprezach firmowych organizowanych w salach bankietowych bardzo często do obiadu podawane jest wino, a po posiłku serwowany jest tak zwany digestif, który pomaga strawić obfite danie. Może to być np. likier czy nalewka. Po zakończonej kolacji, w trakcie trwania imprez biznesowych czy przyjęć firmowych standardem jest serwowanie wina, piwa (również bezalkoholowego), jak i mocniejszych trunków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana