Artykuł sponsorowany

Dobra restauracja wizytówką hotelu. W jaki sposób powinna być zorganizowana gastronomia w ośrodkach wypoczynkowych?

Dobra restauracja wizytówką hotelu. W jaki sposób powinna być zorganizowana gastronomia w ośrodkach wypoczynkowych?

Hotelowa restauracja to miejsce szczególne. Serwowane tam dania muszą być nie tylko smaczne, ale wręcz rozbudzać kulinarne zmysły. Sposób przyrządzania i podawania potraw to wyraz szacunku dla zebranych gości, który może zaważyć na wrażeniach z całego pobytu. Jakie cechy powinna posiadać dobra hotelowa gastronomia? O czym muszą pamiętać szefowie kuchni i właściciele obiektów?

Przepis na sukces

Klucz do sukcesu hotelowej restauracji stanowią smaczne posiłki. Niestety, stwierdzenie to mówi niewiele. Gustów kulinarnych jest tyle samo, ilu gości obecnych na sali. Niektórzy z nich preferują dania kuchni polskiej, inni lubują się w potrawach zagranicznych. Sytuację dodatkowo komplikują specyficzne diety. Restauracja powinna uwzględniać te czynniki, oferując możliwe najszerszy zakres jedzenia – klasyczne, bezglutenowe, dla wegan, diabetyków itd. Warto też zadbać o odrębne zestawy dla dzieci oraz kuchnię sezonową, bazującą na świeżych owocach i warzywach. Dzięki otwarciu na różne preferencje, menu stanie się bardziej uniwersalne i przystępniejsze.

Jedzenie godne zaufania

Nawet najlepsze przepisy nie uratują potrawy, jeżeli będzie się ona składała z nieświeżych składników. Hotelowe zaplecze gastronomiczne powinno dysponować produktami najwyższej jakości. Dotyczy to zwłaszcza produktów ekologicznych, z krótkimi terminami przydatności. Bezpieczniejsze od zakupów w sklepie jest nabywanie towarów poprzez współpracę z profesjonalnymi dostawcami – na przykład lokalnymi (ma to szczególne znaczenie, gdy restauracja serwuje dania kuchni regionalnej). Poza jedzeniem, warto zadbać o szeroką gamę alkoholi, które dodatkowo ubogacą kartę menu.

Atmosfera w dobrym smaku

Spożywanie posiłku w restauracji ma w sobie coś z rytuału. To przyjemność, której chcemy doświadczać w miłej atmosferze – zauważa przedstawiciel restauracji hotelowej z Royal Hotel w Modlinie. Co jednak wpływa na atmosferę? Przede wszystkim samo miejsce.
Hotelowa restauracja powinna być zaplanowana w każdym calu, najlepiej już na etapie architektonicznym. Należy też zadbać o odpowiednią aranżację pomieszczeń – ustawienie stołów, oświetlenie czy muzykę. Sporą rolę odgrywa obsługa i jej stosunek do gości. Kelnerzy powinni być sprawni w dostarczaniu potraw, uprzejmi i eleganccy. Wiele zależy również od zespołu kucharzy z szefem kuchni na czele. Dobrze, gdy osoba zarządzająca kuchnią jest otwarta na krytykę i zmiany. Hotelowe restauracje, które wsłuchują się w potrzeby gości i spełniają ich oczekiwania, odnoszą największe sukcesy.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.