Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o ostrzeniu pił

Co warto wiedzieć o ostrzeniu pił

Narzędzia kupowane w sklepie np. piły są doskonale naostrzone. Jednak wraz z upływem czasu stopniowo się tępią i nie działają tak samo jak nowe. Zmniejszeniu ulega tym samym bezpieczeństwo pracy. Dlatego też co jakiś czas zaleca się ostrzenie pił. Co warto wiedzieć o procesie ostrzenia pił? Czy jest to trudne, a może wręcz przeciwnie, nie sprawia żadnych kłopotów?

Ostrzenie a naprawa szlifierska

Przede wszystkim trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że częste i intensywne użytkowanie pił prowadzi oczywiście do stępienia krawędzi tnącej. Wówczas należy ją naostrzyć. Jedynie w przypadku uszkodzenia piły konieczna jest jej naprawa szlifierska. Polega ona na usunięciu ubytków poprzez zeszlifowanie materiału oraz uformowaniu i naostrzeniu ostrza. Kluczem do sukcesu jest dobór szlifierski do danego ostrza i jego przeznaczenia. Im materiał ostrza jest twardszy, tym węższa jest krawędź tnąca. Tym samym trzeba zastosować bardziej precyzyjny sposób obróbki. Inaczej jest w przypadku materiałów mniej twardych.

Regeneracja pił tarczowych

Przy piłach tarczowych, które posiadają ostrza z węglików spiekanych, przy niewielkim zużyciu trzeba je ponownie naostrzyć. Jednocześnie uszkodzenia mechaniczne wymagają regeneracji, która ogranicza się do wymiany wkładek z węglika spiekanego oraz odtworzenia geometrii ostrza. Podczas ostrzenia pił szlifuje się tylko taką część materiału, która w danym przypadku jest konieczna do regeneracji ostrza. Niestety po przekroczeniu pewnej granicy, żywotność narzędzia ulega znacznemu zmniejszeniu. Warto też pamiętać o tym, że narzędzia szybko szlifowane stają się gorące, co może zmienić ich właściwości.

Jak dbać o piłę tarczową?

W praktyce piłę tarczową powinno się tylko delikatnie docisnąć do tarczy szlifierki i co jakiś czas ją studzić. Do tego celu wykorzystać można zimną wodę. Z kolei ziarnistość ścierniwa, które wykorzystywane jest do szlifowania, musi być zmieniana w poszczególnych fazach pracy. Ostatni etap szlifowania powinien wykonywany być ręcznie. Do tego celu stosowane są płaskie i drobnoziarniste osełki namoczone w wodzie. Ich powierzchnia musi być równa i gładka. Okazuje się bowiem, że ewentualne wgłębienia w osełce powodować mogą nieprawidłowe naostrzenie piły. Samo ostrzenie szlifierką ręczną bywa trudne i czasochłonne. Dlatego też eksperci zalecają korzystanie ze specjalnych maszyn – dystrybucją takiego sprzętu zajmuje się przykładowo firma Mebel-Art, która oferuje maszyny nowe i używane.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.