Artykuł sponsorowany

Co to jest kimchi?

Co to jest kimchi?

Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, która już od kilku lat coraz częściej podawana jest w autentycznych azjatyckich restauracjach w Polsce. Wyróżnia ją nie tylko ciekawy i oryginalny smak, ale również słynie ona z wielu właściwości prozdrowotnych. Kimchi w Korei podawane jest niemal do wszystkiego, dlatego też daje wiele możliwości stworzenia pysznych dań! Czym jest kimchi i z czym można je jeść? Podpowiadamy.

Kimchi - co to jest?

Obecnie odmian kimchi istnieje setki i tworzone są z one różnych warzyw, dodatków i przypraw. Głównymi składnikami autentycznego dnia powinna być jednak: kapusta pekińska, rzodkiew japońska, chili, mąka ryżowa oraz ogórek. Kimchi przygotowywane jest w podobny sposób co polska kapusta kiszona, ale na jej na tle, wyróżnia się ono innym i bardziej wyrazistym smakiem.

Przeczytaj również: Dlaczego warto spożywać kiszonki?

Lekko ostrawy smak kimchi zawdzięczany jest dodatkowi koreańskich płatków z papryczki chili nazywanej Gochugaru. Po zmieszaniu wszystkich składników i fermentacji uzyskuje ono ostry, ale jednocześnie kwaskowy i wyrazisty smak.

Jaki wpływ na zdrowie ma jedzenie kimchi?

Nie bez przyczyny kimchi uznawane jest za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Przede wszystkim zawiera ono wiele witamin pozytywnie wpływających na funkcjonowanie całego organizmu. Sfermentowana kapusta jest bogata w bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego. W rezultacie regularne jedzenie kimchi poprawia i przyspiesza trawienie oraz zwiększa i wzmacnia odporność organizmu.

Koreańska potrawa jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Spożywanie kimchi spowalnia zatem proces starzenia się skóry oraz chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.

Do jakich dań pasuje kimchi?

Kimchi tak naprawdę może być podawane z większością azjatyckich dań, a co więcej można jeść je zarówno na zimno, jak i na ciepło. Zamawiając tradycyjną sałatkę kimchi z dumplingnoodle.pl restauracji z chińskim jedzeniem w Warszawie, możemy potraktować ją jako przystawkę przed głównym, większym daniem, ale może być ona także przekąską w trakcie pracy lub wieczoru ze znajomymi.

Kimchi możemy również dodać do zupy, np. klasycznej zupy miso z tofu i wakame, której sałatka nada głębokiego i aromatycznego smaku. Oprócz tego koreańska kapusta doskonale komponuje się z makaronami. Może dopełnić smak smażonych chińskich makaronów z warzywami i wieprzowiną lub kurczakiem. Poza tym będzie ono dobrze pasować krewetek, którym nada ciekawego i ostrego aromatu.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.