Artykuł sponsorowany

Charakterystyka i zastosowanie komory wędzarniczej

Charakterystyka i zastosowanie komory wędzarniczej

Komory wędzarnicze są jednym z podstawowych elementów znajdujących się w zakładach gastronomicznych. Pozwalają zastosować jedną z najstarszych i najbardziej tradycyjnych metod wędzenia, co sprawia, że przygotowywane w niej produkty są pełne smaku. Co trzeba wiedzieć na temat komory wędzarniczej?

Budowa komory wędzarniczej

Komora wędzarnicza składa się z izolowanych termicznie elementów, które wspólnie tworzą hermetyczny korpus. To właśnie w nim dym unosi się, okalając produkty, a następnie wydostaje się na zewnątrz komory. Żywność poddawana procesom wędzarniczym zawiesza się na specjalnym łańcuchu. Jednostajnie się przesuwa, dlatego zapewnia znakomity efekt wędzenia. Najważniejszym elementem komory jest jej sufit, odpowiadający za cyrkulację powietrza – mówi nasz ekspert z firmy MIKSTER. Ponadto w urządzeniu znajdują się: wentylator, wymiennik ciepła i różne układy pozwalające na jej właściwe funkcjonowanie, w tym układ zasysający dym, układ wylotowy czy układ zimnego suszenia.

Zastosowanie komory wędzarniczej

Zastosowanie komory wędzarniczej to przede wszystkim wędzenie produktów żywnościowych, nie tylko mięs, ale również ryb, serów czy różnego rodzaju przetworów mięsnych. Przed proces wędzenia nabywają one charakterystycznego smaku, zapachu i koloru.  Zwiększa się także ich wartość pokarmowa oraz trwałość, dlatego z powodzeniem nadają się do dłuższego przechowywania. Dym wędzarniczy bowiem zawiera składniki o działaniu przeciwgrzybiczym oraz przeciwbakteryjnym. Wędzenie może trwać od kilku godzin do nawet kilku tygodni. Wszystko jest zależne od rodzaju produktów oraz temperatury, w jakiej odbywa się cały proces.

Zalety komory wędzarniczej

Komora wędzarnicza nie tylko nadaje oryginalne właściwości smakowe i zapachowe produktów żywnościowych i pozwala na ich dłuższe przechowywanie. Jej budowa pozwala zachować idealne warunki w jej wnętrzu, przeprowadzając niezbędne procesy parzenia oraz schładzania. To one bowiem kończą proces tradycyjnego wędzenia i pozwalają cieszyć się wspaniałymi walorami smakowymi wędlin czy też serów.    

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.